De termen “economische crisis”, “ recessie” en “werkloosheid” worden die de laatste tijd vaker dan we zouden willen worden gebruikt. In de krant, op het journaal en ook in het dagelijks leven worden we er continu mee geconfronteerd. Veel sectoren hebben te lijden onder de crisis, maar gelukkig geldt dit niet voor alle. Het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) laat op woensdag 2 april in het Beurs-WTC zien dat er in de maritieme en offshore sector voldoende werk is voor zowel technisch als varend personeel.

 

Kleiner wordende groep jongeren binnen de beroepsbevolking
Tijdens de voorbereidingen voor alweer de achtste editie van MOCE wordt opnieuw duidelijk dat de maritieme- en offshoremarkt dringend behoefte heeft aan nieuw personeel. Arnold de Vries, HR director van Damen: ‘Hoewel de eerste tekenen van herstel zichtbaar zijn, is de crisis nog voelbaar op de arbeidsmarkt. Werknemers zullen meer dan een aantal jaar geleden voor zekerheid kiezen en het aanbod van gekwalificeerd personeel zal wat hoger zijn. De trends van vergrijzing en de steeds kleiner wordende groep jongeren (<35 jaar) binnen de beroepsbevolking zetten nog steeds door’. ‘De arbeidsmarkt voor technici zal, ondanks de voorzichtige groei van het aantal (maritiem) technische studenten de komende jaren krap blijven. De vraag naar hoogopgeleide technici blijft onverminderd groot, zeker als het gaat om de professionals met relevante werkervaring’, aldus Kitty de Hey, HR director a.i. van IHC Merwede.

 

Voldoende aanbod van topwerkgevers
Meer dan 100 topbedrijven uit de gehele maritieme, offshore en havensector zijn op zoek naar nieuw talent. MOCE omvat alle sectoren uit het maritieme en offshore cluster. Van zeescheepvaart tot jachtbouw, van waterbouw & dredging tot maritieme arbeidsbemiddeling, van logistiek tot energie, van marine tot binnenvaart en van offshore tot havens. Ook in 2014 zijn er weer een aantal grote namen aanwezig, zoals o.a. Keppel Verolme, Van Oord Dredging & Marine Contractors en IHC Merwede. Diverse bedrijven hebben zich direct na de editie van 2013 weer aangemeld om zeker te zijn van hun plaats op dit unieke evenement. Ook Seaway Heavy Lifting, KCI, Seacontractors, Atlas Services Group en Iskes Towage & Salvage zijn ook dit jaar weer aanwezig. Er zijn daarnaast een aantal nieuwe namen toegevoegd aan de lijst met topwerkgevers:  onder andere Airborne, Temporary Works Design bv, Expro North Sea ltd. en Faststream Recruitment Ltd zijn op zoek naar personeel.

 

Populariteit sector groot
‘Naar verwachting zullen tussen 3500 en 4000 mensen het eendaagse evenement bezoeken’, aldus Tessa van Hees, Marketing Manager van het event. Dat de maritieme en offshore sector steeds populairder wordt, blijkt wel uit de groei van het aantal bezoekers dat de beurs de laatste jaren meemaakt. Dat het evenement ook steeds meer bekendheid krijgt in het buitenland was te merken aan het grote aantal internationale bezoekers. Ruim 10% van het totaal aantal bezoekers in 2013 kwam uit een ander Europees land dan Nederland. Zelfs nu het roerige tijden zijn op de arbeidsmarkt en het aantal werklozen stijgt, blijft de kwaliteit van de bezoekers van MOCE hoog. Ondanks de aanhoudende crisis was de feedback van exposanten dat er enorm veel goed gekwalificeerde bezoekers rondliepen met een gerichte focus op een baan in de sector. Lucy Smit  van Kenz Figee, ‘Wij ervaren de beurs als heel goed. Het is druk bezocht en de bezoekers zijn zeer gevarieerd’.

 

KIVI NIRIA workshops
Ook tijdens de achtste editie van MOCE is er weer een uitgebreid programma van workshops en bedrijfspresentaties. Deze presentaties geven de bezoekers inzicht  in het reilen en zeilen bij de bedrijven en de carrièrekansen bij de werkgevers. De bedrijfspresentaties worden o.a. gegeven door Damen, SBM Offshore en Allseas. Ook ingenieursvereniging KIVI NIRIA verzorgt dit jaar diverse workshops. In de KIVI Room kan de bezoeker van 11.30u tot 16.15u terecht voor workshops welke gericht zijn op het sollicitatieproces. Denk bijvoorbeeld aan het bewuster omgaan met non-verbale communicatie tijdens jouw sollicitatiegesprek. Middels praktische voorbeelden herken je de diverse facetten waarna je de gekregen tips toe kan passen op de beursvloer. Ook de onderwerpen Overtuigend Solliciteren en Personal Branding komen aan bod tijden de workshops.
Video booth
Een nieuw onderdeel van de beurs dit jaar is de mogelijkheid voor de bezoeker om zichzelf te presenteren aan de diverse werkgevers in de video booth. Wil je als bezoeker op een ludieke manier onder de aandacht komen van de maritieme en offshore werkgevers, maak dan zeker gebruik van de video booth. Terwijl de beurs tot 18.00 uur doorloopt, gaat net als in voorgaande jaren vanaf 17.00 uur de netwerkborrel van start voor exposanten en bezoekers. MOCE is de enige beurs gericht op carrière, training en opleiding in Nederland, compleet is toegespitst op de maritieme en offshore sector. De entree voor bezoekers is gratis

Bron: MOCE